De IIsfoarstin

De IJsvorstin

13 mei t/m 21 juni
Een muzikale theaterervaring, waarbij de wisseling van de seizoenen, de menselijke veerkracht en de schoonheid van muziek centraal staan.

Deel dit artikel

Ontdek een onbekende, betoverende kant van Leeuwarden. Ga mee op reis door de stad en de seizoenen met Gerda. Wanhopig zoekt zij haar jeugdvriend Kay, die is meegevoerd door de IJsvorstin. Zal zij hem vinden? En zullen de ijskristallen die Kay’s hart bevroren ontdooien? Een straatopera waarin de kracht en de schoonheid van de stad Leeuwarden en van de menselijke stem centraal staan. 

Straatopera De IJsvorstin speelt zich letterlijk af op straat. Maar ook op het plein, het water, in het park en in de prachtige Dominicuskerk. Je loopt door de stad en maakt de wisseling van de seizoenen mee. De voorstelling eindigt als de zon ondergaat. Zang en spraak, Nederlands en Fries wisselen elkaar af. 

Regisseur Ira Judkovskaja werd geïnspireerd door Sneedronningen van de Deense dichter en schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875). Precies 170 jaar nadat hij het sprookje schreef, komt het opnieuw tot leven. Een toepasselijker decor dan een stad is bijna niet denkbaar. Want wie anders dan Andersen zei ooit: “Een sprookje? Jullie willen een sprookje? Waarom, de stad is al een sprookje”.

Ira Judkovskaja: 'Leeuwarders zeggen vaak Ut het nooit wat weest en it sal nooit wat wurde. Maar daar ben ik het niet mee eens. Leeuwarden heeft plekken die misschien niet mooi zijn, maar daar staat tegenover dat er ook plekken zijn die práchtig zijn. De lelijkheid en de schoonheid van de stad wil ik graag laten zien. Nederland is Sneedronningen van Andersen wat minder bekend, maar het leent zich zo mooi voor dit thema, met de stad als decor.'

'Ik heb er voor gekozen om het verhaal door de vier seizoenen te laten lopen. De zoektocht van Gerda langs de seizoenen staat symbool voor het leven. Je hebt de winter nodig om in de lente terecht te komen. In het leven heb je het niet voor het kiezen en de minder mooie kanten horen daar bij. En dat moet je accepteren. Het leven is vooral de moeite waard als je je verbindt met je hart…'

 

TIP:
Wie nu Freon wordt, kan direct met 7 euro korting per kaart kaarten voor De IJsvorstin reserveren. Meld je aan als Freon en reserveer vervolgens kaarten. Het lidmaatschap (20 euro) heb je meteen al terugverdiend! 

Je hoeft geen Fries te kunnen verstaan om van de straatopera te kunnen genieten. Jongeren van 14 jaar en ouder zijn onder begeleiding van ouders/verzorgers welkom. Verwachte eindtijd voorstelling: 23.30 uur. De voorstelling is helaas ongeschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

 

Meer zien, horen en lezen? www.ijsvorstin.nl!

 

Lees hieronder het gedicht van Egbert Haanstra over de IJvorstin:

ijsvorstin, ‘n sprookje
wanhopig zoek je je blauw
naar je liefste
dwaal je door de hoofdstad
decor van je leven
ontdooi je z’n bevroren hart
in ’n straatopera

EGBERT, de diepFries -160-

https://www.facebook.com/pages/Egbert-SMST/299901493463909

Uitzendingen Omrop Fryslân TV Bynt 12-16 mei  
Bynt1

1: Ira Judkovskaja

2: Krijn van Alten

3: Brecht Wassenaar

4: Albert Bonnema

5: premjêreRecensie Huis Aan Huis 16-5Sneker Internetkrant Resinsje 16-5FD Resinsje 17-5Theaterkrant 16-5-2014LC Resinsje 17-5Sneeker Nieuwsblad 7-5

Huis Aan Huis 7-5

De Moanne 6-5-2014Liefhebber - Blad Vrienden Harmonie 

Scenes - Februari Maart 2014

Parse Moanne - De IIsfoarstin – Partituer Op It Skerm

De Moanne -E. Schotanus - Nummer 1 2014

LC 24-1-2014 Crowdfunding

LC 21-1-2014 Repetitie Voor De Iisfoarstin

LC 18-1-2014 Peter Sijbenga Intro

LC 18-1-2014 Peter Sijbenga

FD 22-1-2014 Haken


LC 6-12-13